نیکی هیلی – نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد – امروز (سه شنبه) در موسسه امریکن اینترپرایز درباره توافق هستهای ایران سخنرانی کرد.
بر این اساس، هیلی گفت پایبندی ایران به محدودیتهای غنیسازی و سانتریفیوژ به معنی پایبندی این کشور به برجام نیست.
وی افزود: در دیدار اخیرم با مقامهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی و یوکیا آمانو، مدیر کل این سازمان به من گفت نظارت بر پایبندی ایران به برجام، همانند جورچین است، برداشتن تنها یک قطعه تصویر کاملی در اختیار شما قرار نمیدهد.
هیلی این اظهارات آمانو را «تشبیهی بسیار مناسب» توصیف کرد و گفت این تشبیه نشان میدهد بررسی رفتارهای ایران بایستی در چارچوب گستردهتری صورت گیرد.
وی گفت: بسیاری از ناظران این نکته را فراموش میکنند. آنها تصور میکنند تا زمانی که ایران، محدودیتهای مربوط به غنیسازی و سانتریفیوژها را رعایت کند به توافق هستهای پایبند بوده است. این صحیح نیست. ما در اینجا با یک جورچین مواجه هستیم.
نیکی هیلی در ادامه اظهاراتش به گزارش ماه آینده ترامپ درباره پایبندی ایران به برجام اشاره کرد و گفت این ضرورت که رئیسجمهور بایستی پایبندی ایران را تایید کند، شرط مندرج در خود توافق هستهای نیست و کنگره آمریکا آن را تدوین کرده است.
این مقام آمریکایی در ادامه تصریح کرد از تصمیم ترامپ درباره برجام اطلاعی ندارد و گفت او باید در این باره تصمیم بگیرد. وی اضافه کرد: توافق هستهای ایران، دارای نقائص فراوانی است، طوری که خارج شدن از آن وسوسهانگیز است؛ اما توافق به نحوی تنظیم شده که باعث شود خروج از آن، کمتر جذاب به نظر برسد.
او گفت: این توافق در ازای تعهداتی موقت که ما خواستار انجام آنها هستیم آنچه ایران خواسته را پیشاپیش در اختیارش قرار داده است. این مسئله خوب نیست.
نیکی هیلی با بیان این ادعا که ایران قبل از توافق هستهای زیر فشار تحریمها قرار داشته، گفت: برای آنها توافق خوبی است، اما آنچه ما از این توافق به دست میآوریم، چندان مشخص نیست.
نماینده آمریکا در سازمان ملل گفت تعیین پایبندی ایران به برجام آنطور که دیگران فکر میکنند شفاف نیست و تنها به مفاد فنی توافق هستهای مربوط نیست. تعیین این پایبندی نیازمند یک بررسی گستردهتر است.
هیلی در ادامه تصریح کرد پایبندی ایران، سه محور دارد: اول، خود توافق، دوم، قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد، و در نهایت قانون کنگره آمریکا، موسوم به قانون «کورکر-کاردین» که ناظر به روابط میان رئیسجمهور آمریکا و کنگره این کشور است.
این مقام آمریکایی با بیان اینکه بررسی هر توافقی به ماهیت حکومت امضاکننده آن توافق بستگی دارد، ایران را به نقض قوانین بینالمللی متهم کرد. وی با یادآوری تسخیر لانه جاسوسی، گفت: ایران از سال ۱۹۷۹، همانند یک نهضت و نه یک کشور رفتار کرده است.
نماینده آمریکا در سازمان ملل همچنین با تکرار ادعاهای اثباتنشده، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را به انجام اقدامات مخرب متهم کرد. وی گفت مشکل بتوان درگیری یا تنشی در خاورمیانه را ردیابی کرد که نقشی از ایران در آن دیده نشود.
نیکی هیلی نیروهای نظامی ایران را به تلاش پنهان برای دستیابی به سلاحهای هستهای متهم کرد و مدعی شد تهران درباره برنامه هستهای خود به آژانس دروغ گفته است. توافق هستهای که دولت اوباما با ایران منعقد کرد، قرار نبود تنها درباره برنامه هستهای ایران باشد.